Post 21a Hauptmannsbrakka

British intelligence map 1944 No 21A.  Barrack for the Hauptman (Ortskommandant).

Hauptmannsbrakka var tilholdssted for sjefen på Hågåsen, Der Hauptmann.  Brakka var spesielt innredet, med peis og innlagt vann med tank på loftet.  Veggene i oppholdsrommet/peisestua var dekorert med malerier.  Det må nødvendigvis ha tatt noe tid å bygge denne fine brakka.  Vi vet at Hauptmannen bodde på Gamlehjemmet på Fidja mens dette pågikk, men vi er ikke sikre på om han flyttet permanent opp da brakka var ferdig.  Kanskje brakka ble brukt til offisiell representasjon og samlingssted for offiserene.  Noen kaller bygningen for Offisersbrakka.

Murveggen med vindu kalles ‘splintvegg‘.  Den er bygd for å beskytte bygningen mot splinter fra en evt. beskytning på sjøsiden. Den var vel også laget som kamuflasje, og det var Hauptmannens soverom som hadde vindu ut mot sjøen.  Denne veggen har vi valgt som logo for Hågåskomiteen, fordi den er lett gjenkjennelig og godt synlig på lang avstand. 

I dag er stedet et naturlig pausested på Hågåsturen.  Fin utsikt vestover mot Berrefjord og Brufjellet utenfor Åna Sira.  Beliggenheten stemmer ikke helt med beliggenheten til post 21a på etterretningskartet fra 1944, men ‘Peisbrakka’ er alminnelig kjent som Hauptmannsbrakka av personer med førstehånds kjennskap til anlegget. (oppdater 2020)

Hauptmannsbrakka. Bildedato: 3. september 2000
Hauptmannsbrakka. Bildedato: 3. september 2000

Publisert 16. februar 2020 kl: 12:39, oppdatert 16. februar 2020 kl: 12:39, av NOV